Het afgelopen weekend deden Clair Enthoven, Merel Sprenger en ik (samen met een team andere enthousiastelingen!) onderzoek naar ervaringen met anticonceptiegebruik op Lowlands Science. Namens het Amsterdam UMC, Erasmus MC, en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Er deden meer dan 1200 mensen mee aan ons onderzoek. We vroegen mensen naar hun persoonlijke ervaringen en mening over anticonceptie. Verder testten we kennis met een heuse pubquiz (met MC vragen als 'Hoe werkt de morning after pil?', 'Hoe lang blijft sperma in leven?' en 'Waar plaatst een arts of verloskundige een spiraaltje?'). Wat van mijn ervaringen:
💬 Dit onderzoek was een ongelofelijk goeie gespreksstarter. Tussen ons als onderzoekers en deelnemers, maar ook tussen deelnemers onder elkaar. Ik zag stelletjes in discussie raken ("Huh je weet toch wel dat ik 13 dagen na mijn ongesteldheid altijd ovuleer?") en vriendengroepen nieuwe dingen over elkaar ontdekken ("Oh wow heb jij een Implanon! Mag ik voelen?"). Ook raakten vreemden druk met elkaar in gesprek over hun ervaringen ("Bij mij deed die spiraal juist helemaaaal geen pijn!"). Sommige mensen deden zelfs meerdere keren mee, omdat ze elke keer nieuwe vrienden meenamen waarvan ze vonden dat ze "hier ook over moesten nadenken". Het zorgde daarnaast voor persoonlijke reflectie: "Geen idee eigenlijk waarom ik al 15 jaar de pil slik... Nooit over nagedacht nog!". En er waren zelfs wat ouders die samen met hun kinderen mee kwamen doen!
💡 Vanuit m'n ervaring als seksuele voorlichter vertelde ik dit weekend veel over de verschillende anticonceptiemiddelen. We hadden voorbeelden van elk middel mee om te laten zien. Zo gaf het showen van het vrouwencondoom vaak een reactie van ongeloof en grote ogen ("noooooit geweten dat dit bestaat!!!"). Sommige mensen werden misselijk bij het (weer)zien van een hormoonspiraal, anderen vonden het fijn even aan de touwtjes te voelen. Bijna iedereen gaf aan iets nieuws te hebben geleerd. En, wat ik vaak hoorde, "had ik dit maar eerder geweten...".
🙋♀️ Het is zo fijn om in gesprek te kunnen gaan met onderzoeksdeelnemers. Te zien wat werkt, emotionele reacties te pijlen, en open om hun mening te vragen. Van hén te leren. Het was een ongelofelijk intens en druk weekend, maar dat geeft de bak energie die je hiervoor nodig hebt!
Hoe komt het dat we dit samen hebben opgepakt? Op een congres raakten Clair en ik aan de praat over onderzoek naar anticonceptiegebruik, en een call van Lowlands Science. Clair had al een super idee liggen om bezoekers een 'ervaring' te bieden, en niet alleen een saai invul-onderzoek. Samen hebben we de opzet en inhoud van het onderzoek verder uitgewerkt. Toen we nog extra mensen nodig hebben we ook Merel gevraagd om aan te sluiten en mee te denken. Dit hebben we te danken aan de KOOZ dagen waarin we elkaar en elkaars interesses al verder hebben leren kennen!