Preprint artikel van validatie LMUP-NL

Merel Sprenger 14-11-2023
0 reacties

Het validatie artikel van de Nederlandse London Measure of Unplanned Pregnancy (LMUP-NL) is nu in te zien als preprint. Dit is het resultaat van een voucher die de BluePrInt studie en RISE UP studie samen hebben ingediend, met Wieke Beumer en Merel Sprenger als gedeeld eerste auteur van het stuk.

Wanneer spreek je eigenlijk van een 'onbedoelde zwangerschap'? Deze term kan op verschillende manieren worden begrepen en er zijn diverse aspecten die een zwangerschap meer of minder 'bedoeld' kunnen maken.

Onderzoekers van het LUMC en Amsterdam UMC hebben deze mate van onbedoeldheid gemeten met een vragenlijst die verschillende dimensies hiervan in kaart brengt, de London Measure of Unplanned Pregnancy. Om deze vragenlijst te kunnen gebruiken in Nederland, was onderzoek nodig om te kijken of de vragenlijst wel meet wat ze zou moeten meten (validatie) en of ze dat ook betrouwbaar doet.

De onderzoekers hebben samengewerkt om een goede Nederlandse versie van de vragenlijst te maken en hebben getest of deze betrouwbaar was. Dat was gelukkig het geval! Nu kan deze vragenlijst gebruikt worden door andere onderzoekers, waardoor onderzoeksresultaten beter vergeleken kunnen worden en eenduidiger naar de praktijk kunnen worden vertaald.

Het artikel is ingediend bij het tijdschrift Perspectives on Sexual and Reproductive Health. In afwachting van peer review, is de 'preprint' beschikbaar om in te zien. Veel dank aan onze co-auteurs, Jenneke van Ditzhuijzen en Jessica Kiefte-de Jong!

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen