Samenwerken aan geïntegreerde zorg- en hulpverlening voor (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandig

Hiske Ernst-Smelt 28-11-2024
0 reacties

𝐻𝑜𝑒 𝑘𝑢𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑤𝑒 𝑑𝑒 𝑧𝑜𝑟𝑔- 𝑒𝑛 ℎ𝑢𝑙𝑝𝑣𝑒𝑟𝑙𝑒𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑣𝑜𝑜𝑟 (𝑎.s.) 𝑜𝑢𝑑𝑒𝑟𝑠 𝑖𝑛 𝑘𝑤𝑒𝑡𝑠𝑏𝑎𝑟𝑒 𝑜𝑚𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑𝑖𝑔ℎ𝑒𝑑𝑒𝑛 𝑣𝑒𝑟𝑏𝑒𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛, 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑝𝑡𝑖𝑒𝑓𝑎𝑠𝑒 𝑡𝑜𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑡𝑤𝑒𝑒𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑛𝑠𝑗𝑎𝑎𝑟 𝑣𝑎𝑛 ℎ𝑢𝑛 𝑘𝑖𝑛𝑑?

Suboptimale psychosociale en leefstijlomstandigheden in deze vroege levensfasen hebben een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van kinderen op latere leeftijd. Om deze omstandigheden te optimaliseren, is samenwerking nodig tussen professionals van het medisch, sociaal en publiek domein – én met (aanstaande) ouders. In ons protocol beschrijven we vier actieonderzoek-cycli die we in periode 2021 - 2025 doorlopen.

1. Inventarisatie van kennis: Met een cohortstudie brengen we in kaart hoe goed ouders en professionals de impact van vroege levensomstandigheden op latere gezondheid begrijpen.

2. Verkenning van samenwerking: We identificeren sleutelelementen in de samenwerking tussen (aanstaande) ouders en professionals en tussen professionals onderling, met de nadruk op continuïteit van zorg- en hulpverlening.

3. Inventarisatieonderzoek zorgtrajecten: Samen met professionals en ouders onderzoeken we kansen om zorgtrajecten te verbeteren en geïntegreerde zorg- en hulpverlening voor (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden te optimaliseren.

4. Opbouw van een duurzaam zelfondersteunend buurtnetwerk: In de wijk Delfshaven (Rotterdam) verkennen we hoe we een zelfondersteunend netwerk kunnen opzetten, waarin (aanstaande) ouders, professionals en beleidsmakers kennis en ervaringen uitwisselen en gezamenlijk zorg- en hulpverlening blijven verbeteren.

Voor meer informatie verwijzen we je naar bijgevoegde samenvatting en/of de publicatie in PlosOne.

Met dank aan Anne Marie Weggelaar-Jansen, Anja Bakker, Lyne Blanchette, Hanneke Torij, Marja Hodes, Meike van 't Hof, Mijke Lambregtse-van den Berg, Lindsey van der Meer, Hiske Ernst - Smelt, Eric Steegers en Hilmar Bijma voor hun betrokkenheid en waardevolle bijdragen, en ZonMw voor de subsidie die dit onderzoek mogelijk heeft gemaakt.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen