10e leernetwerkbijeenkomst: implementatieronde, ONE, Understanding vulnerability, AVOZ

18-11-2024
0 reacties

Afgelopen donderdag 7 november ontmoetten de deelnemers van het leernetwerk elkaar in Utrecht voor de 10e KOOZ leernetwerkbijeenkomst. Het was een rijk, leerzaam én interessant programma. Hieronder een beknopte terugblik op alles wat deze dag voorbij kwam.

Warm welkom

Krista Okma, voorzitter van het leernetwerk KOOZ, heette ons welkom en blikte kort terug op de vorige KOOZ-bijeenkomst van 4 juni waar we onder andere met elkaar hebben uitgewisseld over  implementatievraagstukken rondom onze projecten. De uitkomsten hiervan hebben als input gediend voor de implementatieronde die 1 november is opengesteld en waar we vandaag meer informatie over zullen delen. De presentaties en het verslag zijn terug te vinden op het online platform KOOZ. Dit geldt ook voor de presentatie van implementatie expert Marleen Wilschut van de bijeenkomst op 7 februari jl. die mogelijk kan dienen als inspiratie bij het schrijven van een aanvraag. 

Kansrijke Start

Krista lichtte de stand van zaken toe over het landelijk actieprogramma Kansrijke Start. Pharos is bezig met het opbouwen van een leerinfrastructuur Kansrijke Start met daarin o.a. een online platform waar alle kennis rondom Kansrijke Start bij elkaar kan komen en een lerende praktijk waar coalities – ook na afloop van het stimuleringsprogramma na 2025 – met elkaar kunnen uitwisselen over aan Kansrijke Start verbonden thema’s.  Angela Uijtdewilligen heeft afscheid genomen als programmamanager, haar rol is overgenomen door Amra Dželilović als programma coördinator. Krista gaat haar vanuit VWS bijstaan als projecteider verankering Kansrijke Start en  is daarmee niet langer werkzaam als programmamanager bij Pharos.

Vraag en aanbod KOOZ

Ook wees Krista de aanwezigen op de Vraag & Aanbod-posters die waren opgehangen in de zaal. Deelnemers konden hierop door middel van post-its aangeven met welke thema’s en doelgroepen ze binnen de implementatierondes aan de slag willen en met wie ze nog samenwerking zoeken. Jullie hebben hier goed gebruik van gemaakt; het resultaat van jullie input hierop vinden jullie op de foto’s in de bijlagen onderaan de pagina.

Versterking OBZ-programmateam

Nina Meels, programmamanager, lichtte de stand van zaken m.b.t. de AVOZ studie toe en deelde de nieuw geplande data van de KOOZ  bijeenkomsten. Het ZonMw programmateam Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap is onlangs uitgebreid met twee  nieuwe medewerkers.  Naast zichzelf, stelde Nina ook Mirjam Dijkema (communicatieadviseur) voor.  

Twee nieuwe implementatieoproepen

Op 1 november 2024 zijn twee nieuwe ZonMw-implementatieoproepen geopend voor projecten die een lopend of afgerond project hebben binnen het programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap. De subsidies zijn beide bedoeld om de resultaten van projecten daadwerkelijk te implementeren in de praktijk. Programmamanager Patty Proost lichtte de beide subsidieoproepen toe en beantwoordde vragen.

Verspreidings- en implementatieplan (VIMP). Binnen deze oproep kan per aanvraag maximaal €25.000,- worden aangevraagd met een maximale looptijd van 12 maanden. Het betreft een implementatieaanvraag om de resultaten uit het hoofdproject verder te brengen richting beleid, praktijk of onderwijsveld.

Impact stimuleringssubsidie. Binnen deze oproep kan per aanvraag maximaal €100.000,- worden aangevraagd. In tegenstelling tot een VIMP-subsidie is hier de randvoorwaarde dat minimaal 3 projecten uit het ZonMw programma OBZ ‘overstijgend’ met elkaar samenwerken.

Implementatie via het mbo

Uit een verdiepende inventarisatie naar implementatievraagstukken bij de projectleiders van KOOZ, blijkt dat er behoefte is naar handvatten voor toepassing in het onderwijs, specifiek het MBO. Annette Zandvliet -implementatiespecialist ZonMw- gaf hierop een toelichting en ging hierover in gesprek met Joke Fledderus-Rang, Regisseur Onderwijs en docent Verpleegkunde MBO Utrecht. In die rol is Joke nauw betrokken bij het toevoegen van o.a. keuzedelen aan het onderwijs.

Het gebruikmaken van ‘state of the art’ kennis en nieuwe inzichten bij het opleiden van zorg- en welzijnsprofessionals leidt tot betere kwaliteit van zorg en welzijn. In het veld van geboortezorg  zijn veel verschillende beroepsgroepen mbo, hbo en wo, werkzaam. Specifiek voor het mbo zijn dit onder andere kraamverzorgenden, persoonlijke begeleiders maatschappelijke zorg en social workers. De twee filmpjes (1 & 2) die tijdens dit themaonderdeel werden getoond, gaven meer duidelijkheid over de organisatie en structuur van het MBO én over de kwalificatiestructuur van de opleiding. Joke Fledderus legde uit hoe deze keuzedelen tot stand komen en wat het verschil is tussen een keuzedeel en een certificaat. Keuzedelen zitten ingebed in een bestaande opleiding, mbo-certificaten kunnen ‘los’ als bij- en nascholing aan praktiserende professionals gegeven worden. Veel ROC’s verzorgen deze bij- en nascholing zelf. Zij gaf waardevolle adviezen over welke stappen je kunt zetten om je resultaten en innovaties in het mbo te brengen:

1.           Kijk eerst welke keuzedelen er al zijn op jouw onderwerp/thema/vraagstuk. Dit is te vinden op de website van het SBB.

2.           Zoek contact met een mbo school in je regio of werk samen met een leerwerkbedrijf in je regio waar beroepsgroepen werken die baat hebben bij jouw kennis / onderwerp / thema / vraagstuk.

3.           Zorg dat je de urgentie uit de praktijk kan aantonen voor jouw onderwerp, gebruik hiervoor ook deze regionale praktijkinstellingen óf laat jouw onderwerp/vraagstuk rondzoemen in je netwerk.

4.           Ook het meewerken aan de ontwikkeling van een lesprogramma is een mooie mogelijkheid. Uiteraard is het niet altijd zo dat er een heel nieuw keuzedeel gemaakt moet worden, soms is het een toepassing of bijstelling wenselijk.

Maak Seggs bespreekbaar

Na de pauze presenteerden de projectleiders van twee projecten hun bevindingen. Als eerste project ONE: samen voor preventie van kwetsbare zwangerschappen in Almere. Marjolein Poels en Annemijn Visscher gaven ons een voorproefje van de flitsende multimediale campagne die zij hebben ontwikkeld om seks bespreekbaar te maken onder jongeren. Er is slim gekozen voor de term ‘seggs’: het is een term die jongeren vaak gebruiken en op Tiktok kan je zo censuur op ‘seks’ voorkomen. De projectleiders werken samen met Kansrijke Start. Binnenkort is alles te vinden op www.maakseggsbespreekbaar.nl.

Understanding Vulnerability

Hanneke de Graaf deelde met ons de eindresultaten van haar project Understanding Vulnerability. Zij heeft onderzocht welke factoren een voorspeller kunnen zijn van een onbedoelde zwangerschap bij jongeren in kwetsbare omstandigheden en welke aanbevelingen zij hierbij geeft. Opvallend was dat zij signaleerde dat een zwangerschap, bedoeld of niet, ook krachtig maakt.

Expertmeeting AVOZ studie

Na een heerlijke lunch was het middaggedeelte ingericht als expertmeeting voor de AVOZ studie, begeleid door Jenneke van Ditzhuijzen, een van de onderzoekers. In deze studie staan 4 onderzoeksvragen centraal. 1.) Welke factoren dragen bij aan onbedoeld zwanger raken? 2.) Wat zijn omstandigheden of motieven die bijdragen aan het besluit tot afbreken of uitdragen? 3.) Wat zijn ervaringen met zorg en ondersteuning? De vierde vraag is om op basis van de bevindingen aanbevelingen te formuleren. Hierbij wil het onderzoeksteam de KOOZ deelnemers graag benutten als experts. Na een uitleg over  de voorlopige resultaten werden de deelnemers in groepjes gevraagd om de voorlopige aanbevelingen te evalueren op haalbaarheid, impact, urgentie en reikwijdte. Dit leidde tot mooie gesprekken en interessante inzichten, die de onderzoekers weer mee kunnen nemen bij de afronding van het AVOZ onderzoek. Medio juni 2025 wordt het AVOZ onderzoek afgerond.

Tot de volgende bijeenkomst

We willen iedereen hartelijk danken voor jullie komst en inbreng. Graag zien we jullie weer op de volgende KOOZ-bijeenkomst, op donderdag 13 februari 2025.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen