Submenu

Conceptversie van de praatplaat: "Wat is jouw verwachting? "

Linda Quadvlieg 15-09-2023
144 keer bekeken 0 reacties

In de leernetwerken Beter Signaleren en Beter Bespreekbaar maken is een praatplaat één van de interventies die wordt uitgewerkt. Deelnemers willen een overzicht van het aanbod en willen dat het onderwerp kinderwens en twijfels over het ouderschap in al zijn facetten makkelijker bespreekbaar wordt

Samen met MoMentUM, een andere studie binnen dezelfde oproep van ZonMw, werkten de co-onderzoekers (inclusief ervaringsdeskundigen) van DOEN! aan een praatplaat. Vormgever Hjalmar Haagsman tekende tijdens een gezamelijke sessie alle opgehaalde inzichten bij elkaar in een praatplaat, voor gebruik door zorgverleners en patiënten in de GGZ. 

Op 26 september wordt tijdens het Symposium Onbedoelde Zwangerschappen van het RIVM en leernetwerk KOOZ door Noralie Schonewille (MoMentUM studie) een toelichting geven op de praatplaat. Noralie geeft samen met Connie Rijlaarsdam van Nu Niet Zwanger (NNZ) een parallelsessie over de methode NNZ en de specifieke behoeften van vrouwen met psychiatrische kwetsbaarheid. Linda Quadvlieg geeft aanvullingen en is ook aanwezig met een posterpresentatie over project DOEN!. 

Het is de bedoeling dat de praatplaat wordt ingezet in GGZ instellingen, zodat het gesprek over kinderwens en ouderschap vaker en beter wordt opgepakt door professionals. Ook moet het kunnen worden gebruikt als naslagwerk door mensen met psychische problematiek. Links naar websites met toegankelijke informatie moeten eraan bijdragen dat mensen zelf makkelijker kwalitatief goede informatie kunnen vinden. 

Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden voor gebruik in het sociaal en publiek domein. De praatplaat in de bijlage geeft de eerste conceptversie weer. Er wordt nog gewerkt aan een onderlegger met hulpvragen voor het gesprek, links naar meer informatie en aan de overzichtelijkheid van de plaat.

Voor meer informatie kunnen jullie contact opnemen met Linda Quadvlieg van DOEN! (l.quadvlieg@umcg.nl) of Birit Broekman van MoMentUM (B.F.P.Broekman@olvg.nl). 

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen