Verschillende kanten van kwetsbaarheid in beeld gebracht door leernetwerk Samen Groeien 010

Hiske Ernst-Smelt 13-03-2024
466 keer bekeken 0 reacties

Ouders en professionals uit ons leernetwerk in Delfshaven spraken met elkaar over hoe we (a.s.) ouders, die extra zorg of hulp nodig hebben, kunnen beschrijven op een manier die zowel ouders, zorg- en hulpverleners als beleidsmakers aanspreekt. Tijdens dit gesprek is een tekening gemaakt.

De tekening bevat onze inzichten en discussiepunten en laat een paar belangrijke aspecten zien:

  • Iedereen is het eens over wat de risico- en beschermende factoren zijn, waardoor iemand wel of niet in kwetsbare omstandigheden kan zijn.
  • Niet iedereen vond de term ‘kwetsbare zwangere’ passend; ‘kwetsbare omstandigheden’ vond men beter.
  • Een andere term moet positiever zijn en stigmatisering voorkomen, maar het was moeilijk om een andere term voor 'kwetsbaarheid' te vinden. Alternatieven boden niet voldoende duidelijkheid of sloten niet aan bij de ervaringen van ouders.
  • Het is belangrijk dat zorg- en hulpverleners begripvol en ondersteunend zijn naar ouders toe. ‘Waarmee kan ik je ondersteunen?’ is de vraag die aan iedere ouder gesteld zou moeten worden.

Deze tekening is een waardevol instrument voor verdere discussie en samenwerking binnen ons leernetwerk. We moedigen ook andere professionals en ouders aan om het te gebruiken als gespreksstarter. Laten we met elkaar in gesprek gaan over de verschillende kanten van kwetsbaarheid en streven naar een benadering die recht doet aan alle verschillende ervaringen en behoeften.

(met dank aan ComicHouse).

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen