Gespreksstarter kinderwens voor mensen met een LVB nu beschikbaar!

Annemijn Visscher 30-05-2024
349 keer bekeken 1 reacties

Binnen ons onderzoeksproject ONE hebben wij een gespreksstarter ontwikkeld om het starten van het gesprek over kinderwens met cliënten met een LVB makkelijker te maken. Deze gespreksstarter willen wij graag met jullie delen zodat deze misschien ook buiten Flevoland kan worden gebruikt!

Uit ons onderzoek ONE kwam naar voren dat professionals in Almere het vaak lastig vinden om het gesprek over kinderwens te beginnen met cliënten met een LVB. Er is veel materiaal beschikbaar om het gesprek over kinderwens te houden, maar het starten van het gesprek kan een drempel vormen. Daarom hebben wij in samenwerking met professionals uit Almere een korte gespreksstarter ontwikkeld. 

Wat houdt de gespreksstarter in?
De gesprekstarter bestaat uit twee producten:
1.    Een animatiefilmpje voor cliënten (zie https://www.youtube.com/watch?v=HKlTDunSxKA&t=3s en via de QR code op de praatplaat)
2.    Een praatplaat voor professionals (zie bijlage)

Hoe kan de gespreksstarter worden gebruikt?
Het animatiefilmpje duurt ongeveer 1,5 minuut en kan samen met de cliënt en hulpverlener worden bekeken. In het filmpje zitten ook pauzemomenten die kunnen worden gebruikt om het gesprek te starten of even na te denken. De praatplaat is bedoeld voor professionals. Na of tijdens het kijken van het filmpje helpt de praatplaat de hulpverlener om het gesprek met de cliënt te voeren over kinderwens. Op de praatplaat staan 2 routes beschreven: voor wel/geen kinderwens. In de praatplaat verwijzen we naar de website van Nu Niet Zwanger Flevoland, waar professionals uit onze regio terecht kunnen bij behoefte aan extra ondersteuning of als zij willen opschalen.

De gespreksstarter dient niet ter vervanging van het al bestaande interventie-aanbod, maar als voorloper hierop. Het gaat echt om het gesprek “starten”, mocht er hierna behoefte zijn aan een verdiepend gesprek dan kan zoals gezegd worden doorverwezen naar Nu Niet Zwanger of het uitgebreide aanbod rondom kinderwens & LVB (koffer, kwartetspel, etc.).

Gebruik buiten Flevoland
Mochten jullie geïnteresseerd zijn om de praatplaat en animatie in jullie eigen regio te gebruiken, dan is dit mogelijk. De animatie bevat geen regionale contactgegevens, dus die kan al vrij worden gebruikt. De praatplaat kunnen wij voorzien van eigen regiospecifieke contactgegevens. Je kan hiervoor contact opnemen met mij via: a.visscher@ggdflevoland.nl 

 

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Geertje Postma

30-05-24 om 10:54

Interessant! Ik heb het doorgestuurd naar het team NuNietZwanger bij GGD Fryslan. Zal het je laten weten als ze er iets mee gaan doen. 

Cookie-instellingen