Submenu

Artikel gepubliceerd: Uitdragen van een onbedoelde zwangerschap en mentale gezondheid van moeders op

Wieke Beumer 11-12-2023
74 keer bekeken 0 reacties

Het eerste artikel van het project "Geen roze wolk" is gepubliceerd. Open access, dus voor iedereen te lezen!

Sommige eerdere onderzoeken lieten zien dat het uitdragen van een onbedoelde zwangerschap stressvol kan zijn. Wij onderzochten of dit impact heeft op de mentale gezondheid van moeders tot 12 jaar na deze zwangerschap. Het korte antwoord: Alhoewel mensen die een onbedoelde zwangerschap uitdragen kort na de geboorte een beetje meer mentale problemen ervaren dan mensen met een bedoelde zwangerschap, verdwijnt dit 'effect' al snel als we iets later in de tijd kijken. Wat veel belangrijker is voor mentale gezondheid van moeders, is hoe zij zich voelen tijdens de zwangerschap. Als zij dan bijvoorbeeld al veel mentale klachten ervaren, is dit een hele belangrijke factor in het ervaren van mentale problemen later in het leven.

Wat kunnen we hier dan mee? Hoe kunnen we mensen met een onbedoelde zwangerschap beter helpen, als zij dit willen? Elke zwangerschap is anders, net als ieder mens anders is. Onze resultaten laten zien dat het belangrijk is om te focussen op het verbeteren van mentale gezondheid tijdens de zwangerschap. En dat geldt natuurlijk voor iedere zwangerschap, ongeacht hoe bedoeld, gepland of gewenst die was.

Het is verder heel belangrijk dat iedereen haar eigen (reproductieve) keuzes mag en kan maken. Door eerder onderzoek in bv Amerika (de Turnaway Study) weten we dat mensen die een abortus willen, maar deze niet kunnen krijgen (bv omdat abortus niet (legaal) toegankelijk is) wél een enorme negatieve impact ervaren (meer info: https://www.ansirh.org/sites/default/files/publications/files/the_harms_of_denying_a_woman_a_wanted_abortion_4-16-2020.pdf). Ons onderzoek vond plaats in Nederland.

Lees het artikel hier: https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/17455057231213737 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen