Welkom bij KOOZ!

Het online platform voor én door het leernetwerk Kwetsbaar Ouderschap en Onbedoelde Zwangerschap. Praat je met ons mee?Registreren
Submenu

Over het project

Vraagstuk

Vergeleken met het landelijk gemiddelde heeft Den Haag vaker te maken met zwangerschappen met nadelige uitkomsten en zwangerschappen in een kwetsbare situatie. Haagse verloskundigen denken tevens dat er veel zwangerschappen niet helemaal gepland of bedoeld zijn. 

RISE UP studie

De RISE UP studie bestaat uit een steekproef op basis van vragenlijsten en routine data en uit levensloopinterviews. 

In de steekproef volgen we deelnemers met hun toestemming tot 2 jaar na het einde van de zwangerschap. We kiezen hiervoor omdat de eerste 1000 dagen, de periode van de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven, van grote invloed zijn op iemands gezondheid en welzijn gedurende hun leven en dat van latere generaties.

In de levensloopinterviews gaan we zowel tijdens als na de zwangerschap in gesprek met zwangeren en hun partners die een onbedoelde zwangerschap hebben. We zijn benieuwd hoe zij de zwangerschap ervaren en kijken of er patronen zijn in deze ervaring en hun levensloop. Ook vragen we naar hun behoeftes en ervaringen met zorg en steun.

Wat is een onbedoelde zwangerschap?

Om te meten hoeveel onbedoelde zwangerschappen er zijn, is het belangrijk om te weten wat je meet. Dat blijkt zo zwart-wit nog niet. In samenwerking met de BluePrInt studie hebben we de London Measure of Unplanned Pregnancy vragenlijst toegepast in de Nederlandse context. Deze vragenlijst gaat niet uit van onbedoeld of bedoeld, maar heeft een schaal van 0 (zeer onbedoeld) tot 12 (zeer bedoeld).

We vonden dat onze versie van deze vragenlijst passend is om onderzoek te doen naar de bedoeldheid van zwangerschappen in de Nederlandse context. Ons artikel is ingediend bij BMC Reproductive Health en te lezen als prepint.

Hoe wordt zorg rond anticonceptie ervaren?

Nederlandse verloskundigen kunnen sinds 2015 alle anticonceptie voorschrijven en plaatsen. Er was nog niet eerder onderzocht hoe deze zorg ervaren wordt, zeker door mensen die niet vlak na een zwangerschap anticonceptie bij verloskundigen krijgen. Daarom hebben wij dit onderzocht met vragenlijsten en interviews. We hebben een factsheet gemaakt over de resultaten en ons artikel is ingediend bij het tijdschrift Midwifery. In het kort:

  • 58% van de deelnemers gaf hun afspraak een 10, het gemiddelde was een 9,3.
  • Deelnemers voelden zich op hun gemak door duidelijke informatie bij elke stap van de spiraalplaatsing, een persoonlijke benadering en voldoende tijd.
  • Ze vonden de verloskundige makkelijk bereikbaar: het was dichtbij en ze konden snel terecht, soms ook 's avonds.
  • Er was vertrouwen in de kennis en ervaring van verloskundigen, onder andere omdat ze zo bekend zijn met dit deel van het lichaam.
  • Deelnemers deelden dat het nog vrij onbekend is dat je voor anticonceptie ook naar de verloskundige kan.

 

Leer meer over dit project op www.riseupstudie.nl.

 

Cookie-instellingen