Geslaagd Symposium Onbedoelde Zwangerschappen

Clair Enthoven 18-10-2023
408 keer bekeken 0 reacties

Op 26 september 2023 kwamen 150 mensen in Rotterdam bij elkaar voor het Symposium Onbedoelde Zwangerschappen georganiseerd door 'Project UP', 'RISE UP', 'BluePrInt', 'MoMentUM', 'Empowerment jonge vaders', 'Verbetering lokale praktijk', samen met het RIVM. Het was een zeer geslaagde middag!

Het symposium vond plaats in filmtheater LanterenVenster in Rotterdam en begon met een gezellige netwerklunch. Daarna introduceerde de dagvoorzitter Jeroen Struis de keynote abortusarts en oprichter van Women on Waves en Women on Web Rebecca Gomperts. Een prikkelende lezing over abortus en grip op vruchtbaarheid, wat zorgde voor veel gesprekstof in de zaal. De zes projecten vanuit het KOOZ leernetwerk en het RIVM presenteerden gezamenlijk de resultaten van de verschillende projecten. Dit was leerzaam voor de aanwezigen in de zaal, en verassend genoeg ook een leerzaam proces voor de onderzoekers die de presentatie maakten. De eerste helft van het symposium werd afgesloten met een koffiepauze en posterpresentaties. 

De tweede helft van het symposium bestond uit deelsessies. Een keuze uit een van de zes deelsessies kon worden gemaakt: 1) Wat is een onbedoelde zwangerschap? En hoe verminderen we stigmatisering?   Door Wieke Beumer en Merel Sprenger; 2) Hoe kunnen we jonge vaders nog beter ondersteunen? Door Femke Hilverda en Justine van de Beek; 3) Nu niet zwanger: Preventie en psychiatrische kwetsbaarheid. Door Noralie Schonewille en Connie Rijlaarsdam; 4) Handen uit de mouwen: Verbeteren van samenwerking bij onbedoelde zwangerschappen in precaire omstandigheden. Door Nienke Slagboom; 5) Anticonceptie is vooral gemak of gedoe? Door Ineke van der Vlugt en Clair Enthoven; en 6) Het hoe en waarom van monitoren: Inzichten en lessen vanuit de monitor Kansrijke Start. Door Jeroen Struijs en Agatha van Meijeren.

Na deze deelsessies kwam iedereen weer bij elkaar voor de paneldisussie, waarin werd gereflecteerd op de middag met als conclusie: 'Korte lijnen, buiten de lijnen en buiten de kaders'. De posterprijs ging naar Marianne Cense en Sell Teclemariam met hun project New Perspectives, participatief onderzoek onder vluchtelingen. Van harte gefeliciteerd! De dag werd afgesloten door Florien van der Windt, Directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van VWS. Daarna hebben we met zijn allen kunnen proosten op een geslaagde middag!

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen