Submenu

The first 1000 days: A scoping review of parenting interventions strengthening good enough parenting

ProfielfotoAnnick Zijlstra 06-12-2023
82 keer bekeken 0 reacties

Pasgeborenen van ouders met een verstandelijke beperking hebben over het algemeen (dus niet alle pasgeborenen van ouders met een verstandelijke beperking) een grotere kans om blootgesteld te worden aan onveilige opvoedomstandigheden, zoals weinig sensitiviteit, harde discipline en zelfs mishandeling

Om deze onveilige opvoedsituaties te voorkomen, is het van groot belang om aanstaande ouders met een verstandelijke beperking vroegtijdig te ondersteunen met effectieve en adequate interventies speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep. Wij deden onderzoek naar welke op effectiviteit onderzochte vrijwillige interventies er wereldwijd beschikbaar zijn voor ouders met een verstandelijke beperking in de eerste 1000 dagen van het kind om het “goed genoeg” ouderschap te versterken.

De conclusie: het aanbod is beperkt. We vonden slechts één interventie die alle werkzame elementen omvatte om effectieve en adequate ondersteuning te bieden aan ouders met een verstandelijke beperking. Daarnaast vonden we geen enkele interventie die focust op alle 14 condities van goed genoeg ouderschap. Desalniettemin, het beperkte bewijs wat we vonden voor deze interventies doet wel veronderstellen dat er significante en maatschappelijke relevante effecten op de kennis en vaardigheden van ouders met een verstandelijke beperking kunnen worden bereikt. Dit suggereert dat meer uitgebreide vroegtijdige preventieve interventies met grondige evaluaties een aanzienlijk effect kunnen hebben.

Meer weten? Lees het hier 👇🏼

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen